Olejek różany pozyskiwany jest z płatków róży damasceńskiej, która należy do rodziny Rosaceae (Różowate). Jest to jedna z najważniejszych roślin, która jest szeroko stosowana w farmacji ze względu na bogactwo witaminy C zawartej w jej owocach. Olejek różany jest jednak najczęściej wykorzystywanym surowcem, który jest pozyskiwany z płatków róży damasceńskiej. Oprócz olejku różanego, z tej samej rośliny pozyskiwany jest także hydrolat różany, czyli tak zwany woda różana.
Olejek różany jest uzyskiwany za pomocą destylacji płatków kwiatów, zazwyczaj róży damasceńskiej lub róży stulistnej. Proces destylacji polega na wyodrębnieniu olejków eterycznych i pary wodnej z roztworu. Głównymi producentami olejku różanego są Bułgaria, Turcja, Maroko, Francja i Egipt.
Olejek różany jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, witamin A, C, D i E, minerałów, flawonoidów oraz karotenoidów. Wszystkie te składniki odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejek różany jest szczególnie polecany osobom, które chcą zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.